Nieuws

Onderzoek helpt bij het creëren van gepersonaliseerde behandelmethodes tegen kanker

01 juni 2023

Onderzoek helpt bij het creëren van gepersonaliseerde behandelmethodes tegen kanker - 1 juni 2023

NRG partner in Europees onderzoeksvoorstel APPERTO rond computational nuclear medicine

NRG heeft samen met haar internationale partners een onderzoeksvoorstel ter waarde van 10 miljoen euro ingediend bij de Europese Commissie. Het voorstel richt zich op de ontwikkeling van een geavanceerd rekenplatform (APPERTO) voor de optimalisatie van verschillende medische therapieën en toepassingen in de ziekenhuizen. NRG wordt primair verantwoordelijk voor de ontwikkeling van radiofarmacokinetische modellen. Dit zijn rekenmodellen waarmee de opname van een radioactief geneesmiddel (radiofarmaca) in de organen en tumor kan worden gesimuleerd. Daarbij wordt samengewerkt met meerdere internationale partners op het gebied van kunstmatige intelligentie en nucleaire geneeskunde. Initiatiefnemers vanuit NRG zijn Ramona Bouwman en Govert de With.

Lutetium (177Lu) wordt steeds vaker gebruikt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker en neuro-endocriene tumoren. Doel van het APPERTO rekenplatform is de ontwikkeling van een op dosimetrie (de hoeveelheid stralingsdosis) gebaseerde behandelplanningstool. Standaardzorg voor lutetium therapie omvat nu nog de toediening van een vaste hoeveelheid activiteit per cyclus. De hoeveelheid activiteit is nu dus nog hetzelfde voor elke patiënt. Hoewel de respons op de therapie over het algemeen positief is, worden soms bijwerkingen (door een te hoge dosis op de verkeerde plek) of een beperkte respons (door een te lage dosis op de juiste plaats) waargenomen. 

Het personaliseren van de therapie is cruciaal. Recente ontwikkelingen op het gebied van farmacokinetische modellering en kunstmatige intelligentie bieden veelbelovende mogelijkheden voor het vaststellen van een behandelplan, therapiepersonalisatie en het beoordelen van de reactie van de patiënt op therapie. Het APPERTO platform is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling hiervan en zal een eenvoudig te gebruiken digitaal platform bieden voor zorgprofessionals. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een betere en gepersonaliseerde behandelaanpak. Nu alleen nog wachten op de beoordeling van ons voorstel!

 

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG Academy
Servicedesk