Nieuws

Virtual Reality in Stralingsbescherming

26 mei 2023

Virtual Reality in Stralingsbescherming - 26 mei 2023

De NRG Academy is bezig met het ontwikkelen van verschillende Virtual Reality (VR) scenario’s. Deze techniek wordt gebruikt voor ondersteuning bij de lessen en in sommige gevallen als vervanging van de practica.

Voordeel van de VR omgeving is dat levensechte scenario’s kunnen worden nagebootst zonder deelnemers bloot te stellen aan straling. 100% ALARA dus! Tevens kunnen scenario’s worden geoefend die in de praktijk te moeilijk of te belastend zijn. Tot slot is het met de VR scenario’s mogelijk om op locatie van de klant een practicum te verzorgen zonder dat er bronnen hoeven worden te vervoerd. De practicum locatie wordt daarmee dus ook een stuk flexibeler.

Op dit moment zijn twee scenario’s in ontwikkeling, namelijk het boorplatform en het laboratorium. Bij het boorplatform scenario is de cursist aangesteld als de Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming (TMS). Opdracht is om op een stralinghygiënische manier de installatie open te schroeven. Na de metingen moet het afval op de juiste manier worden verwerkt. In het laboratorium is de cursist ook de dienstdoende TMS en blijkt het lab besmet te zijn. Aan de cursist de taak om de besmetting op te sporen en netjes op te ruimen. In dit scenario is het ook mogelijk dat de cursist de besmetting per ongeluk verder verspreid. Het mooie aan VR is dat deze besmetting ook direct zichtbaar gemaakt kan worden. Hierdoor wordt duidelijk zichtbaar hoe makkelijk het is om ongemerkt een besmetting te verspreiden.

Meer informatie over deze manier van lesgeven of geïnteresseerd in een practica met VR? Neem contact op met opleidingen@nrg.eu, dan bespreken we de mogelijkheden.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

NRG Academy
Servicedesk