Nieuws

Voorbereidingen voor nieuwbouw kerncentrales

11 maart 2024

Voorbereidingen voor nieuwbouw kerncentrales - 11 maart 2024

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is momenteel bezig met het nieuwbouwtraject voor twee grote kerncentrales in Nederland. Dit traject kent vier fases: een voorbereiding van de besluitvorming, het uitvoeren van de aanbesteding, vergunningsverlening en de bouw en ingebruikname van de reactoren. Momenteel bevindt het traject zich in fase 1. In deze fase wordt er gewerkt aan een aantal aspecten. Zo wordt een marktconsultatie uitgevoerd zodat de overheid een goed beeld krijgt van de opties voor financiële verantwoordelijkheden bij de bouw en eexploitatie van de reactor. Hiermee wil de overheid voorkomen dat zij een te groot financieel risico lopen bij de uitvoering van het project.

Ook wordt er in deze fase een technische haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Het doel van deze studie is om te kijken hoe goed de reactoren van de verschillende vendors (leveranciers) voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Hierbij gaat het o.a. om aspecten als de vergunbaarheid en de ruimtelijke inpassing. De overheid vraagt geïnteresseerde leveranciers (EDF uit Frankrijk, KHNP uit Zuid Korea en Westinghouse uit de Verenigde Staten) om een onderbouwing te geven over hoe ze verwachten dat hun kerncentrales zullen voldoen aan de Nederlandse juridische randvoorwaarden, en om een inschatting te geven van de bouwtijd- en kosten.

NRG speelt hierbij ook een belangrijke rol: we beschikken als geen ander over kennis van het Nederlandse vergunningstelsel, het uitvoeren van veiligheidsanalyses en het ontwikkelen van afvalmanagementstrategieën voor kernreactoren. Vanuit die rol dragen we bij aan de realisatie van de nucleaire nieuwbouw in Nederland, in ieder geval in deze fase.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van dit bericht? Neem contact op met

Team opleidingen

NRG Academy
Servicedesk