Stralingsdeskundige opleidingen

 • Cursisten beoordelen onze opleidingen met een 8,0
 • Gespecialiseerde (gast)docenten
 • Opleidingen op het gebied van stralingsbescherming en nucleaire technologie

Aanbod NRG Academy

Werk je met ioniserende straling? Op zoek naar een opleiding op het gebied van stralingsbescherming of nucleaire technologie? De NRG Academy biedt het hele jaar opleidingen aan op het gebied van stralingsbescherming en nucleaire technologie. De NRG Academy is hiervoor door de Nederlandse overheid (ANVS) erkend als autoriteit.

De stralingsdeskundige opleidingen staan regulier op onze agenda, waarvoor iedereen zich kan inschrijven. Daarnaast bieden we deze opleidingen ook op maat aan, waarvoor contact kan worden opgenomen voor de mogelijkheden. Zowel de theorie als praktijk worden gegeven op de Energy and Health Campus (EHC) in Petten.

Contact

Servicedesk

EXTRA SMALL NRG High Res 046

RPS-Support

stralingsdeskundige opleiding verdeeld over niveaus

Wijziging in de opleidingsnamen

Vanaf 6 februari 2018 zijn de opleidingseisen voor stralingsdeskundigen veranderd. Het Besluit stralingsbescherming (Bs) is vervangen door het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Bbs). De uitwerking van het Bbs is in drie verschillende regelingen beschreven. De nieuwe opleidingseisen staan beschreven in de Regeling basisveiligheidsnormen stralingsbescherming (Rbs).

Met deze wijziging zijn de vijf stralingsdeskundige niveaus vervangen door opleidingen die beter aansluiten op het werkgebied. Hierbij zijn ook de namen van de opleidingen veranderd. Meer informatie over deze wijzigingen? Lees onze pagina: vervangende opleidingen voor de stralingsdeskundige niveaus

Kies voor een stralingsdeskundige opleiding

Bekijk ons aanbod aan stralingsdeskundige opleidingen hieronder. Naast deze opleidingen bieden we ook nog diverse bij- en nascholingen, e-learnings en voorlichtingen aan. Bekijk daarvoor het volledige cursusoverzicht.

Cursusoverzicht NRG Academy

Stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige (SBD-CD)

Wil jij stralingsbeschermingsdeskundige worden? Ben je stralingscontroleur, klinisch fysicus, toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) of wil jij meer weten over dit vakgebied? Volg dan de opleiding SBD-CD (voorheen stralingsdeskundige niveau 3). Hierin word je opgeleid tot stralingsbeschermingsdeskundige op het niveau van coördinerend deskundige.

Na deze opleiding ben je in staat om:

 • Stralingsrisico’s goed in te schatten en hierover te communiceren
 • Kernenergievergunningen aan te vragen en toezicht te houden op de naleving daarvan
 • RI&E’s op te stellen en te beoordelen
 • Stralingsincidenten adequaat af te handelen
 • Mee te werken aan deskundigheidsbevordering binnen de organisatie
 • En nog veel meer!
Stralingsbeschermingsdeskundige (SBD-CD)
Stralingsdeskundige opleiding verdeeld over niveaus
Tms Vrs C 800X480

TMS Verspreidbare radioactieve stoffen - C (TMS VRS-C)

Werk je met verspreidbare radioactieve stoffen? En wil jij je verdiepen in stralingsbescherming? De opleiding TMS VRS-C leidt je op om toezicht te houden op handelingen met verspreidbare radioactieve stoffen (open bronnen). Dit is voor radionuclidenlaboratoria niveau C, met een maximale hoeveelheid radioactiviteit van 20 Reinh.

De opleiding TMS VRS-C was voorheen stralingsdeskundige niveau 4B.

Vervul je geen toezichthoudende rol, maar werk je wel met verspreidbare radioactieve stoffen? En wil je meer diepgang dan bij de TMS VRS-D? Dan is deze opleiding ook geschikt voor jou!

TMS - Verspreidbare radioactieve stoffen C

TMS Verspreidbare radioactieve stoffen - D (TMS VRS-D)

Hoe werk je veilig met verspreidbare radioactieve stoffen? En wat is daar voor nodig? Leer dat en meer in de opleiding TMS VRS – D (voorheen stralingsdeskundige niveau 5B).

Deze praktijkgerichte opleiding leidt medewerkers op die toezicht houden op handelingen met verspreidbare radioactieve stoffen (open bronnen). Dit is voor radionuclidenlaboratoria niveau D, met een maximale hoeveelheid radioactiviteit van 0,2 Re(inh).

Vervul je geen toezichthoudende rol, maar werk je wel met radioactieve stoffen in verspreidbare vorm? Dan is deze opleiding ook zeer geschikt voor jou! Deze opleiding geldt dan als de verplichte passende instructie gericht op de stralingsrisico’s van de werkomgeving

TMS - Verspreidbare radioactieve stoffen D
Tms Vrsd Phenster 1920X840
Stralingsdeskundige opleidingen

TMS NORM

Hoe werk je veilig met natuurlijke radioactieve stoffen? Deze praktijkgerichte opleiding leidt medewerkers op die werkzaam zijn in de geothermie, bouwsector en olie- en gasindustrie. Bij deze industriële processen komen natuurlijke radioactieve stoffen vrij.

De Engelse afkorting NORM staat voor: Naturally occurring radioactive materials. Dit was voorheen de opleiding stralingsdeskundige niveau 5B. Na deze opleiding kun je toezicht houden op handelingen met vrijgekomen natuurlijke radioactieve stoffen. Daarnaast weet je hoe je veilig werkt met radioactieve stoffen.

Vervul je geen toezichthoudende rol, maar ben je wel werkzaam in deze industrie? Dan geldt deze opleiding als verplichte passende instructie gericht op de stralingsrisico’s van de werkomgeving.

TMS - NORM: werken met natuurlijke radioactiviteit

TMS Meet- en regeltoepassingen en Industriële radiografie (TMS MR-IR)

Ga jij werken met of toezichthouden op ingekapselde radioactieve bronnen, röntgentoestellen en/of versnellers in een van de volgende sectoren?

 • Olie- en gas industrie
 • Metaalbewerking of verwerking
 • Voeding distributie- en productiebedrijven
 • Niet-destructief onderzoek
 • Wegenbouw
 • Beveiligingsbedrijven

Volg dan onze praktijkgerichte opleiding tot TMS meet- en regeltoepassingen én Industriële radiografie (voorheen niveau 5A). De NRG Academy heeft deze twee opleidingen gecombineerd, omdat ze veel overlap hebben. Je krijgt dus na succesvolle afronding 1 diploma voor 2 opleidingen.

TMS MR-IR
Stralingsdeskundige opleidingen
Stralingsdeskundige opleidingen

TMS Meet- en regeltoepassingen voor toestellen en versnellers (TMS MR-T)

Sinds 24 augustus 2022 is de opleiding TMS Meet- en regeltoepassingen (TMS MR) in twee varianten gesplitst. In de praktijk bleek dat een relatief korte opleiding werd gemist voor personen die alleen toezicht houden op röntgentoestellen en versnellers. Deze personen kunnen nu de opleiding TMS MR voor toestellen en versnellers (TMS MR-T) volgen. Voorbeelden van toepassingen die binnen de scope van TMS MR-T vallen:

 • Handelingen met elektronenmicroscopen
 • Het installeren, ontmantelen, repareren en onderhouden van een toestel
 • Handelingen met een toestel voor onderwijsdoeleinden
 • Handelingen met toestellen voor röntgendiffractie of –spectrografie
 • Handelingen met toestellen voor bagage-, vracht- en goederencontrole

De opleiding TMS MR-T bestaat uit 6 contactdagen inclusief het examen. 

TMS MR-T

TMS Meet- en regeltoepassingen voor ingekapselde radioactieve bronnen (TMS MR-B)

Deze praktijkgerichte opleiding leidt medewerkers op die toezicht houden op handelingen met ingekapselde radioactieve bronnen. Sinds 24 augustus 2022 is de opleiding TMS Meet- en regeltoepassingen (TMS MR) in twee varianten gesplitst. TMS MR-B is een van de twee varianten. Voorbeelden van toepassingen die binnen de scope van TMS MR-B vallen:

 • Handelingen met vrijgestelde ingekapselde bronnen
 • Handelingen met door de ANVS goedgekeurde apparaten waarin ingekapselde bronnen zitten (dosistempo <1 μSv/h op 0,1 m afstand)
 • Handelingen met ingekapselde bronnen voor onderwijsdoeleinden of wetenschappelijk onderzoek (mits in vaste meetopstelling en de reguliere blootstelling < 1 mSv/j)
 • Handelingen met ingekapselde hoogactieve bronnen (mits in vaste meetopstelling en de reguliere blootstelling < 1 mSv/j)

De opleiding TMS MR-B bestaat uit 6 contactdagen inclusief het examen. 

TMS MR-B
Stralingsdeskundige opleidingen

Meer informatie?

We vertellen je graag meer. Stuur ons je vraag en we nemen contact met je op.

Ontmoet het team

Teams voor een Stralingsdeskundige opleiding

Contactformulier