Rollenspel Kernenergie

Lesmodule HAVO/VWO: Rollenspel Kernenergie

De Junior Academy van NRG heeft de gratis lesmodule Kernenergie ontwikkeld voor de vakken natuurkunde en NLT in klas 4 en 5 van het havo/vwo. Dit rollenspel bespreekt de maatschappelijke uitdaging van het volledige overgaan op CO2-vrije vormen van elektriciteitsproductie, ofwel de energietransitie. Door stapsgewijs verschillende energietechnologieën te vergelijken en de bevindingen vanuit drie verschillende expertisegebieden samen te voegen, maken de leerlingen een plan om de elektriciteitsvoorziening in Nederland te verduurzamen langs de volgende hoofdvraag: “Hoe zouden jullie een toekomst zonder fossiele brandstoffen inrichten?”.

Lesmodule aanvragen?

De lesmodule is gratis verkrijgbaar via de downloadlink hier rechts en onderaan de pagina. Voordat u de downloadlink kunt gebruiken, vragen wij om uw naam en e-mailadres zodat wij u naderhand een evaluatieformulier kunnen sturen. Om de huidige lesmodule en toekomstige lesmodules te blijven verbeteren, is de feedback van docenten namelijk zeer waardevol. Suggesties of ideeën over de module horen wij ook graag. Hiervoor kunt u ons bereiken op junioracademy@nrg.eu.

 

Junior Academy

Portret Maura Baars 2 640 X 640

Maura Baars

Download de gratis lesmethode

Lesmodule HAVO/VWO: Rollenspel Kernenergie

In een notendop

De NRG Junior Academy heeft een gratis lesmodule ontwikkeld voor de bovenbouw HAVO/VWO

Leerlingen worden gegroepeerd, bestuderen elk een deel van het materiaal en delen vervolgens hun kennis om gezamenlijk een idee te vormen.

Leerlingen verkennen verschillende aspecten van de energietransitie en combineren hun opgedane kennis om hun eigen duurzame toekomstvisie te vormen.

Het lesmateriaal

De lesmodule Kernenergie bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Werkboek voor de leerlingen met uitleg en opgaven
  • Docentenhandleiding met uitleg over de module, tips, leerdoelen en bijlagen
  • Uitwerkingenboek
  • Powerpoint ter ondersteuning van de theorieles
Lesmodule Kernenergie

Opzet van de Lesmodule

De lesmodule is ontwikkeld voor 4 en 5 havo/vwo. De lessen zijn gebaseerd op de expertmethode. Na een klassikale, theoretische introductie in de eerste les wordt de klas in drie groepen verdeeld. In de tweede en derde les ontwikkelt iedere groep een expertise in één van onderstaande drie rollen. Vervolgens gaat een gemixt team van experts in de laatste les met elkaar in overleg, waarin ze hun opgedane kennis combineren om hun eigen antwoord op de hoofdvraag te formuleren.

Energiedeskundige
Energiedeskundige
over de elektriciteitsvraag en -productie in Nederland
Energiedeskundige
Milieudeskundige
Milieudeskundige
over de impact van verschillende elektriciteitsbronnen op het milieu
Milieudeskundige
Veiligheidskundige
Veiligheidskundige
over hoe veiligheid vooraan staat in de nucleaire wereld en hoe er met afval wordt omgegaan
Veiligheidskundige
Lesmodule Kernenergie

Expert-methode

Via de expert-methode verdiepen leerlingen zich individueel in één van deze disciplines om zich te ontwikkelen tot expert binnen hun groep. Hierbij vergaren zij kennis over het stijgende elektriciteitsverbruik in de toekomst, brengen ze in kaart wat de impact van verschillende elektriciteitsbronnen op het milieu is en wordt er gekeken naar de afvalverwerking van CO2-vrije bronnen.

Vervolgens gaat in de laatste les een gemixt team van experts met elkaar overleggen, waarin ze hun opgedane kennis combineren om hun eigen antwoord te formuleren op de hoofdvraag: “Hoe zouden jullie een toekomst zonder fossiele brandstoffen inrichten?”.

Wat maakt deze lesmodule zo uniek?

De energietransitie leeft onder leerlingen. In deze lesmodule richten leerlingen middels een rollenspel zelf hun toekomst zonder fossiele brandstoffen in, ondersteund door uitleg en opgaven. 

Daarnaast is deze module:

  • Interactief: door het delen van opgedane kennis blijft deze beter hangen
  • Opgesteld door experts: koppeling tussen theorie en praktijk met betrouwbare en goed uitgelegde informatie
  • Breed inzetbaar: de module beperkt zich niet alleen tot natuurkunde en NLT op 4 en 5 havo/vwo niveau, maar kan door de stapsgewijze uitleg ook als basis worden gebruikt voor lessen in de onderbouw, voor de vakken ANW en maatschappijleer, en voor het mbo
Meer informatie? Mail ons!
Lesmodule Kernenergie
JAN ONZ Magazine Sabrina En Leraar(1)

Ook relevant

Lesmodule Medische Beeldvorming

De NRG Junior Academy heeft over het examenonderwerp Medische Beeldvorming een gratis lesmodule ontwikkeld voor natuurkunde/NLT in bovenbouw HAVO/VWO. Een rollenspel waarin leerlingen samen de productieketen en toepassing van medische isotopen gaan ontdekken met als einddoel: In teams precies genoeg uranium “bestralen” om 20 patiënten van een SPECT-scan te voorzien. Onderweg leren de leerlingen hoe de theorie in de praktijk wordt toegepast en welke beroepen hier betrokken bij zijn.

Rollenspel Medische Beeldvorming

Wil je meer weten over straling?

Bekijk dan ons aanbod binnen de Academy, hier zijn voorlichtingen en opleidingen op maat te vinden!

Download de module

PALLAS NRG Bereidt Zich Voor Op De Toekomst Web